maandag 20 februari 2012

HOE ZORG JE ERVOOR DAT JIJ JE GOEDE VOORNEMEN OOK VOLHOUDT?

Een nieuw jaar is begonnen en daarmee ook de tijd voor goede voornemens. Heb jij al nagedacht over jouw goede voornemens?
Ik ben dol op rituelen en ik vind dit een mooi ritueel om zo aan het begin van het nieuwe jaar na te denken over wat je anders zou willen gaan doen. Dit jaar ben ik zeer geïnspireerd geraakt door het goede voornemen van een vriendin. Zij besloot vorig jaar om een HRtje ( Heilig Rustdagje) in te gaan voeren. Elke week wanneer zij merkte dat haar week volliep met afspraken, dan blokte ze een dag in haar agenda. Op die dag maakte ze geen afspraken, ze besloot ’s ochtends waar ze zin in had. Dat kon variëren van opruimen en schoonmaken tot de hele dag op de bank lezen.

Ik plan, sinds ik zelfstandig ondernemer ben, wel regelmatig een moment of dagje vrij, maar ik merk dat zo’n dag al snel volloopt met vaste activiteiten en afspraken. Het lijkt me heerlijk om af en toe zo’n dag te hebben dat je ’s ochtends wakker wordt en glimlacht, vierentwintig gloednieuwe uren liggen voor me. Ik neem me voor ieder moment ten volle te leven. ( uitspraak van Thich Nhat Hanh)
Nou dat ga ik mezelf dus een dag per maand gunnen. Zij staan al tot het einde van het jaar gepland ;-)

HOE ZORG JE ERVOOR DAT JIJ JE GOEDE VOORNEMEN OOK VOLHOUDT?
Tip 1:

Om te beginnen is het belangrijk dat je je voornemen omzet in een doel. Hiervoor zou je de SMART model kunnen gebruiken:
Een goed (leer)doel is:

S Specifiek Geeft precies aan wat je wilt ontwikkelen
M Meetbaar Het resultaat is meetbaar
A Activerend Geformuleerd in activiteiten, een actieplan
R Realistisch Haalbaar gezien omstandigheden
T in Tijd gezet Voorzien van een tijdsplanning

Specifiek
Een doel is alleen nuttig als het beschrijft wat je wilt gaan doen, hoe je dat denkt te doen en wanneer of waar.

Meetbaar
Zorg dat je op een gegeven moment kunt vast stellen dat je je doel bereikt hebt; dan weet je ook of je voortgang boekt.

Activerend
Een goed doel heeft een actieplan dat concreet aangeeft wat je gaat doen: welke activiteiten ga je ondernemen om het doel in de gestelde tijd te halen?

Het is ook belangrijk dat je doel positief geformuleerd is: het woord “niet” komt dus niet in je doel voor. Positief geformuleerde doelen geven richting, negatieve leiden makkelijk tot passiviteit en de vraag: als ik dit niet meer doe, wat dan wel ?

Realistisch
Motiveer jezelf en bedenk een haalbaar doel. Ga dus na of:
• Je over alle middelen beschikt om je doel te halen
• De omstandigheden je niet in de weg staan
• De prijs om het doel te halen niet te hoog is.
• Ga na wat je nodig hebt, check wat er mis kan gaan en hoe je dat voorkomt.

Tijdsplanning
Een tijdsplanning is ook een check op de haalbaarheid van het doel. Je voorkomt zo dat je gaat uitstellen.

Tip 2:

Maak je doel niet te groot. Of bedenk in ieder geval hele kleine tussendoelen die leiden naar jouw hoofddoel. Dit is gebaseerd op de Kai-Zen methode: wanneer je doel te groot is ontstaat er stress in je lichaam en daarop reageren je hersenen zodanig dat je eigenlijk jezelf gaat saboteren. Daarom is het zo ontzettend moeilijk om een voornemen vol te houden. We beginnen altijd met goede moed, maar al heel snel verval je weer in oude gewoonten/patronen. Dat is een biologisch proces. Hoe dit precies werkt in je hersenen en hoe je dit mechanisme kunt omzeilen lees je elders op mijn blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten