woensdag 14 december 2011

Van Balanceren naar Balans (7)

Ik ben vorige week vrijdagmiddag naar een appartementje in Lage Vuursche geweest, midden in de bossen. We gaan hier gemiddeld één keer per maand een weekendje naar toe. Mijn man moest die dag nog naar een congres en zou de volgende dag nakomen. Dat betekende voor mij sinds lange tijd weer eens helemaal alleen in het appartement. Ik heb zo genoten van het wandelen in het bos, het alleen zijn, het niet praten, luisteren naar de vogels en helemaal bijtanken.
Mijn accu is weer helemaal opgeladen. Wat doe jij eigenlijk om af en toe helemaal bij te tanken?

Mocht je het antwoord op deze vraag schuldig blijven, dan wordt het echt tijd dat jij tijd voor jezelf gaat vrijmaken. Dus pak je agenda en zet ergens een streep door een dag. Die dag is helemaal voor jou. Lukt je dat niet, dan misschien een middag? ( Het maakt niet uit wanneer het nog een tijdje gaat duren voordat die middag ingepland kan worden, alleen al het idee, dat je tijd maakt voor jezelf, doet je goed, weet ik uit eigen ervaring)

Dan gaan we nu over tot deel 7 van de minicursus.

VAN BALANCEREN NAAR BALANS (7)

De avond:

Tip 1:
Wanneer je naar huis gaat, probeer met je gedachten in het hier en nu te blijven. Ga niet meteen nadenken wat je allemaal nog moet doen als je thuis komt. Houd je aandacht bij het verkeer. Adem rustig in en uit bij een stoplicht etc. ( net zoals bij de heenreis)

Tip 2:
Bij thuiskomst. Ga niet meteen in de actie. Markeer eerst voor jezelf dat je thuis bent gekomen. Adem eerst 3 keer in en uit. Neem vervolgens een drankje, adem in je buik. Dit kost je 15 minuten maar scheelt heel erg in hoe je aan je avond begint. Je stapt even heel bewust uit de “ratrace”. Begin daarna pas met koken of wat je anders gewend bent te doen.

Tip 3:
Probeer weer mindfulness toe te passen in de handelingen die je doet. Bijvoorbeeld “meditatief afwassen”. Dat betekent dat je terwijl je afwast of de afwas in de machine stopt, je met je volledige aandacht bent bij je handelingen. Je denkt niet aan alles wat je vandaag hebt gedaan of aan alles wat je nog moet gaan doen. Je neemt even een “ pauze” in je hoofd door je puur te concentreren op je handelingen. Het helpt in het begin om jezelf “ondertiteling” te geven in je hoofd. Dus: “ ik pak nu een bord, ik voel mijn armspieren, in voel de oppervlakte van het bord, ik zet het nu in de machine. Ik laat het los” etc.

Ik wens je heel veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten