donderdag 10 november 2011

Van Balanceren naar Balans ( 6)

VAN BALANCEREN NAAR BALANS (6)
Een praktische training waarbij je leert om meer balans in je leven aan te brengen tussen werk en privé.

De werkdag afsluiten:
Vaak is het laatste half uur op het werk extra stressen. Je moet nog wat afronden. Je moet stipt op tijd de deur uit om je kind(eren) van de opvang/school te halen. Je wilt een bepaalde trein halen of voor de file proberen uit te rijden.
Dit zorgt er eigenlijk standaard voor dat je met een lijf vol adrenaline de deur uitgaat. Dan is het een hele kunst om tijdens de reis naar huis weer ontspannen te worden.

Tips voor de laatste 5 minuten van je werkdag

Tip 1:

Neem aan het einde van je werkdag even 5 minuten om de werkdag af te sluiten voordat je naar huis gaat. Dat kun je doen door even rustig een buikademhaling te doen. Je kunt dan ook even terugblikken: wat voor gevoel heb je over deze dag? Waar kun je vandaag tevreden over zijn? Wat ging minder goed vandaag? Hoe kun je dat de volgende keer aanpakken? Schrijf dit desnoods op.

Tip 2:
Ruim eventueel je bureau op en doe dan heel bewust de deur achter je dicht en laat alle gedachten van je werk ook op je werk achter. Je kunt dit ook heel bewust hardop in jezelf zeggen. Elke keer wanneer je weer aan jouw werk denkt dan zeg je rustig in jezelf: ik laat mijn werk op het werk, morgen is er weer een dag.

Tip 3:
Mocht je bij bovenstaande tips denken, ja dat is wel heel erg simpel. Daar heb ik absoluut geen tijd voor. Gebruik dan weer Kaizen, mijn favoriete geheime wapen.
Gebruik vandaag de laatste minuut voordat je de deur uitstormt om na te denken hoe je je werk kunt afbouwen. Wat zou voor jou werken om voortaan te doen?
Dat doe je morgen ook, en de rest van de week. Volgende week ga je dit één minuut aan het einde van jouw werkdag in de praktijk brengen. Dat bouw je dan langzaam op naar vijf minuten.

Heel veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten