donderdag 13 oktober 2011

Van Balanceren naar Balans ( 5)

We zijn gebleven bij de tips voor de werkdag. Hier volgen weer twee praktisch toepasbare tips:

Neem altijd een lunchpauze

Zo vaak hoor ik in mijn omgeving dat de lunchpauze er weer eens bij ingeschoten is. Daar heb ik mijzelf in het verleden ook regelmatig schuldig aan gemaakt. Ik heb zo vaak met mijn boterham achter de pc doorgewerkt. Het was dan zo druk dat ik mezelf geen pauze gunde. Onderzoek heeft echter aangetoond dat wanneer je geen pauze neemt, je ’s middags een stuk minder productief bent. Daar gaat je goede gedrag! Door juist wel een lunchpauze te nemen wordt je een stuk productiever in de middag. Dus vanaf morgen: Neem pauze en ga bij voorkeur naar buiten!
Kijk eens of er een parkje in jouw werkomgeving is. Lukt dit niet, probeer dan een stukje groen te zoeken. Probeer desnoods op een boom uit te kijken terwijl je eet. Je kunt ook een foto van jouw favoriete plek in de natuur als bureaublad installeren.
Terwijl je eet, probeer dan mindful te eten. Dus proef elk hapje dat je neemt ook echt, ben je bewust van het kauwen van je kiezen etc.

Maak een planning

Dit is een klassieke timemanagement tip. Maar hij werkt wel.
Maak een planning wat je per dag, per week, per maand moet doen. Maak daarin een prioritering:
Maak onderscheid tussen Essentieel en Belangrijk enerzijds en de mate van Urgentie anderzijds. Een veel gebruikte manier van indelen qua urgentie is het ABC-principe:
‘A’ is belangrijk voor lange termijn succes,
‘B’ is urgent, maar niet zo belangrijk,
‘C’ is aardig wanneer je eraan toekomt.
Handel alles wat onmiddellijk moet gebeuren ( essentieel en A) meteen af. Doe het in één keer en doe het in één keer goed.
Maak een haalbare doe-lijst, plan tijd in voor storingen of onverwachte zaken.
Plan routinematige werkzaamheden in, voor je eigen overzicht

Ik wens je weer veel succes met het uitproberen van deze tips.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten