maandag 20 februari 2012

HET IS MAAR HOE JE ER TEGEN AAN KIJKT!

HET IS MAAR HOE JE ER TEGEN AAN KIJKT!
Ik heb de afgelopen week weer eens gemerkt, hoe bijzonder het toch is als je je weer eens bewust wordt, van hoe het nou werkt in je hoofd……..

Ik ben freelance docente aan de Haagse Hogeschool en vandaag worden 54 studenten geacht hun take home-tentamen in te leveren, met als consequentie dat ik die moet nakijken binnen een tijdslimiet. Elke keer weer overvalt me deze toets week.

Ik zet het wel in mijn agenda, maar er komen toch weer afspraken tussendoor, zaken die ik niet wil uitstellen, gesprekken die ik toch nog wil voeren etc. Elke keer opnieuw merk ik dat mijn agenda snel volloopt en zodra ik dat merk, ga ik mijn agenda blokken, om zo voldoende tijd over te houden om na te kijken.

Wanneer de inleverdatum naderbij komt raak ik standaard gestrest.
Ik heb de komende periode aardig wat afspraken staan en ik weet dat nakijken voor mij veel tijd kost en ook wel behoorlijk veel energie vraagt. Dit blijft een klus waar ik behoorlijk tegen aan kan hikken. Vorige week hoorde ik me het ook de hele tijd tegen iedereen zeggen.” Ja de tentamens komen eraan, dat is echt een heftige klus, ben heel heel erg druk etc.”.

Echter: wanneer ik dit de hele tijd tegen mezelf en anderen loop te roepen wordt die klus elke keer groter en minder aantrekkelijk. Ik weet het van mezelf, maar ik doe het elke keer weer opnieuw.

Gisteren las ik een spreuk van Paul Wilson: “je verandert de omstandigheden die stress veroorzaken, of je verandert de manier waarop je ermee omgaat. Meer mogelijkheden zijn er niet.
Dit is zo waar!
Deze e-zine staat in het teken van de mindset: dus hoe je over situaties denkt.

Tip 1:
Wordt je bewust van je gedachten. Veroordeel ze niet maar probeer eens een week te observeren wat je allemaal denkt, je zult versteld staan hoeveel gedachten je gevoel bepalen.

Tip 2:
Ga eens na hoe vaak je per keer zegt: Ik moet…. Vervang dit eens door: Ik kies om…
Je zult merken dat je de dingen in een ander perspectief plaatst.

Tip 3:
Tel je zegeningen. Wanneer het druk is heb je de neiging om je heel erg te focussen op wat niet goed gaat. Sta elke dag heel bewust stil bij wat wel goed gaat. Waar je dankbaar voor bent etc.

Tip 4:
Wees mild voor jezelf. Wanneer je merkt dat je weer terugvalt in een oude patronen, feliciteer jezelf dan dat je dit hebt opgemerkt! Vervolgens ga je weer opnieuw je best doen.

Heel veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten