maandag 19 maart 2012

HOE STAP JE UIT DE RATRACE VAN JE DAGELIJKSE BESTAAN? ( 1)

HOE STAP JE UIT DE RATRACE VAN JE DAGELIJKSE BESTAAN? ( 1)

Vaste lezers van mijn blog weten dat ik ongeveer één keer per maand naar een B&B adresje ga midden in het bos. Er is daar geen tv, je kunt wel muziek afspelen maar heel vaak kiezen we (mijn man en ik) ervoor om naar de stilte te luisteren. Mijn favoriete bezigheid is om bij het raam te zitten, naar buiten te kijken, ze hebben daar een mooie vijver en te luisteren naar alle bosgeluiden. Dat is voor mij totale ontspanning. Zitten en nietsdoen.

In mijn dagelijkse leven gun ik mezelf daar veel te weinig tijd voor, er is altijd wel iets te doen. Herken je dit? Zodra ik even wil gaan zitten ben ik óf met mijn gedachten al bij de volgende klus, óf ik zie iets wat ik nog moet doen en voordat ik het weet, sta ik alweer op en ga dat dan doen.
Wanneer het druk is in mijn leven lukt het me bijna niet om op de bank te gaan zitten en gewoon niets te doen. Terwijl ik het dan het hardste nodig heb.

Deze e-zine staat daarom in het teken van even “niets doen”

Hoe stap je uit de ratrace van je dagelijkse bestaan?
Tip 1:
Gun jezelf elke dag een moment om te zitten en niets te doen. Observeer bij jezelf wat er gebeurt. Wat voel je? Wat denk je? Is het prettig of juist helemaal niet fijn? Mijn ervaring is dat het in het begin helemaal niet prettig is, je voelt dan pas hoe druk je bent in je hoofd. Of hoeveel adrenaline je nog hebt in je lijf. Doe je het vaker dan ga je er ook meer van genieten.

Tip 2:
Stel jezelf met regelmatige tussenpozen de vraag: Hoe voel ik me? Wat heb ik nodig?
Wanneer je in de ratrace zit stel je jezelf deze vragen NOOIT. Zodra je jezelf deze vraag namelijk stelt stap je letterlijk uit de race en gun je jezelf een moment van bezinning.
Probeer dit elke dag een keer te doen en bouw dit op met meerdere keren op een dag.

Tip 3:
Focus je op de kleine geluksmomentjes, waar wordt jij blij van? Bijvoorbeeld de lach van een kind? Een bloembol die uitkomt? De zon op je huid? Probeer elke dag zo’n geluksmomentje te zien en bewust te beleven.

Tip 4:
Ga een wandeling maken. Loop om te lopen zonder doel en kijk, voel en ruik (naar) alles om je heen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten