DE KUNST VAN KAIZEN
Hoe zit het met jouw goede voornemen? Of beter gezegd; wat is er nog van over?
Heb jij je ook weer van alles voorgenomen aan het begin van dit jaar?
Bijvoorbeeld, gezonder eten of meer rust nemen?
Zit jij inmiddels ook weer in de waan van alledag en is er weinig meer over van die goede voornemens?
Waarschijnlijk was jouw doel/voornemen te groot!
Dat is de fout die wij allemaal maken volgens Robert Maurer in “de kunst van Kaizen”. Hij legt in zijn boek uit waarom. Volgens hem is elke verandering in principe beangstigend en doordat er angst bij komt kijken gebeurt er iets in onze hersenen. Onze hersenen schakelen bij angst direct in de vlucht/vechtmodus. Dat is een alarmsysteem dat elk zoogdier bezit. De hersenen schakelen bepaalde delen uit (bijvoorbeeld rationeel en creatief denken) om zo alle energie naar lichamelijke reacties te sturen zoals wegrennen of vechten.
Dit zorgt ervoor dat je bij elk voornemen of doel dat je jezelf stelt je hersenen geblokkeerd worden, zodat je geen toegang meer hebt tot die delen die je juist zo nodig hebt om jouw doel te bereiken!.
De kunst van kaizen houdt in dat je dusdanig kleine stapjes maakt dat jouw alarmsysteem niet afgaat. Dit heeft een aantal voordelen volgens Robert Maurer:
. De kleine stapjes zorgen ervoor dat je het volhoudt
. Je behaalt succesjes, waardoor je enthousiast wordt en de stapjes kunt uitbreiden
. Je krijgt vertrouwen dat je het doel kunt behalen.
Robert Maurer geeft aan dat kleine stapjes uiteindelijk grote sprongen worden.
Want door die kleine stapjes te zetten kun je in je hersenen iets veranderen nl:
. Je weekt je los van een creatieve blokkade
. Je leidt de vecht- of vluchtreactie om
. Je creëert nieuwe verbindingen tussen neuronen zodat de hersenen enthousiast het proces van verandering overnemen en je snel je doel bereikt.
Zo geeft hij in zijn boek hele praktische tips over de kaizenstappen.
Ik neem hier een voorbeeld over van pagina 107:
Voornemen in Kaizenstijl:
Tijd beter benutten:
Kleine stappen:
1 Maak een lijst van activiteiten die veel tijd kosten en voor jou niet nuttig of stimulerend zijn. Televisie kijken, winkelen, dingen lezen die je niet plezierig vindt, zijn voorbeelden van slecht benutte tijd.
2 Maak een lijst van activiteiten die je wilt uitproberen waarvan je denkt dat die meer opleveren dan je huidige activiteiten. Voeg elke dag één item aan je lijst toe.
3 Als je denkt dat je lijst klaar is, ga dan aan de slag – maar wel op een heel beperkte, niet dreigende manier. Als je een dagboek wilt bijhouden, doe dat maar beloof jezelf dat je maar drie zinnen per dag schrijft.
4 Schrijf elke dag de naam van een persoon op van wie jij vindt dat die een productief leven leidt. Schrijf vervolgens één ding op dat die persoon anders doet dan jij.
Robert Maurer geeft veel praktische tips in zijn boekje, er zit een duidelijke opbouw in, hij helpt je jouw persoonlijke kaizenstapjes te verzinnen en helpt je om vol te houden. Het boek leest erg gemakkelijk.
Ik pas kaizen toe bij mezelf en bij de vrouwen die ik coach en ik merk dat het echt werkt.
Citaat:
‘Confronteer jezelf met het moeilijke zolang het nog makkelijk is; bereik het grote doel met een reeks kleine stappen” Tao Te Ching
De kunst van Kaizen
Robert Maurer
ISBN 9789032510688
€ 12,50
zondag 16 maart 2008
De kunst van Kaizen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten