zondag 13 januari 2008

WAT IS KEUZESTRESS ?

KEUZESTRESS-TEST:

Heb je het gevoel dat het je allemaal teveel wordt?
Twijfel je of je de juiste opleiding of baan hebt gekozen?
Denk je vaak na over de zin van het leven?
Voel jij je vaak onrustig of moe?
Heb je het gevoel dat leeftijdsgenoten veel beter bezig zijn dan jij?
Heb je het gevoel dat je dingen niet meer onder controle hebt?
Heb je lichamelijke klachten; pijn in je nek, schouders of misschien buikpijn?
Doe je vaak iets omdat je denkt dat dit van je verwacht wordt?

Hoe meer je met “ja” antwoordt, des te groter is de kans dat je last hebt van keuzestress!

Maar wat is nu eigenlijk keuzestress?

Ik bedoel daarmee dat je stress hebt opgebouwd omdat je teveel keuzes hebt moeten maken in een bepaalde periode. Keuzes maken vinden vrouwen moeilijker dan mannen is mijn ervaring. Zowieso vereist het maken van keuzes dat je je bezint, even afstand neemt, rustig na gaat denken over de gevolgen van de afzonderlijke keuzes en dan knopen gaat doorhakken.

Waarom is dit moeilijker voor vrouwen dan voor mannen? Mannen zijn rechtlijniger in hun denken. Wanneer ze voor een keuze staan, dan denken ze pragmatischer: wat is het probleem, welke keuzes heb ik, wat zijn de gevolgen daarvan en welke keuze ga ik maken? Vervolgens gaan ze dat dan ook doen.

Vrouwen denken in cirkeltjes. Ga maar eens na, waarom kun je met vriendinnen zo goed praten en met vrienden meestal wat moeilijker. Mannen komen direct met een oplossing wanneer je iets vertelt waar jij moeite mee hebt. Terwijl jij daar nog niet klaar voor bent!.
Een vrouw moet eerst wat cirkelen om een probleem, daar veel over praten, en op een gegeven moment hoor je jezelf praten over wat je wilt en hoe je dat zou willen, pas dan ben je klaar voor de oplossing.

Tweede verschil is dat wanneer een vrouw uiteindelijk kiest, zij nog steeds bezig is met alle alternatieven die zij heeft laten liggen door die keuze te maken!
Dat put echt enorm uit hoor! In plaats dat je blij bent dat je een keuze gemaakt hebt, blijf je nog steeds bezig met al die andere mogelijkheden, dat levert stress op.
Het zorgt er ook vaak voor dat je gaat twijfelen of je nou wel de goede keuze hebt gemaakt en voordat je het weet zit je in een vicieus cirkeltje.

Wat me verder opvalt is dat wij vrouwen veel gevoeliger zijn voor appèls uit onze omgeving, wij houden van nature veel meer rekening met de mening van anderen. Voordat je weet, ben je je vooral aan het aanpassen aan de normen en waarden van anderen. Van je ouders, van je partner, van je omgeving. Ook dat levert op de langere termijn stress op, omdat je niet trouw bent aan jezelf.


Hoe herken je stress?

Eigenlijk krijg je vooral signalen van je lichaam. Wanneer je aan het stressen bent, dan maak je adrenaline aan in je lichaam. Dat is een natuurlijk proces. Die adrenaline zorgt ervoor dat je hart harder gaat pompen, dat er meer zuurstof in je bloed komt en dat al je spieren zich gaan aanspannen: je hele lichaam staat klaar voor de actie:
Dat laatste is een overblijfsel van het verre verleden: Vroeger moest de mensheid of vechten of vluchten als reactie op een stressvolle gebeurtenis. Of je werd aangevallen of je ging jagen. Die lichaamsreactie is nog steeds hetzelfde; alleen de problemen waar wij voor staan zijn heel anders. We kunnen niet vluchten of vechten, wij gaan vooral in ons hoofd het probleem te lijf. Die reactie zorgt er nou net voor dat al die opgebouwde adrenaline niet uit je lijf kan. Die bouwt zich op elke keer weer wanneer je je gespannen voelt.

Resultaat is dat je een enorme onrust gaat ervaren in je lichaam. Wanneer die te lang duurt, gaat je lichaam een signaal geven. Je krijgt pijn in je lichaam. Je spieren gaan pijn doen, je maag of je darmen gaan opspelen, of misschien krijg je wel hoofdpijn. Ieder mens heeft zo zijn zwakke plek.

Wanneer dat het geval is dan wordt het echt tijd om die spanningen uit je lichaam te krijgen. Dat lukt door een actieve activiteit uit te kiezen waarbij je hart wat harder moet pompen. Bijvoorbeeld door te gaan sporten, maar heb je daar helemaal geen zin in, dan is wandelen buiten in een wat hoger tempo dan je gewend bent ook al voldoende. Op die manier krijg je de spanningen weer uit je lichaam.

Wat daarnaast belangrijk is, is bezinning. Je moet erachter komen waarom je zo veel spanning aan het opbouwen bent. Is dat omdat je bijvoorbeeld geen “neen” kunt zeggen, of ga je altijd maar door en neem je nauwelijks tijd voor jezelf? Of ben je erg perfectionistisch? Ga eens op onderzoek uit: dat doe je door eerst time-out in te bouwen. Ga een middag alleen wandelen in een bos bijvoorbeeld zodat je rustig kunt nadenken.

Wanneer dit niet lukt geef dan eens antwoord op de volgende vraag: wie kent jou het allerbeste? Dan komt er een naam in je op.

Stel dat ik aan die persoon zou vragen hoe hij /zij zou kunnen zien dat jij minder gestresst bent en dat jij een oplossing gevonden hebt.

Wat zou die persoon zeggen?

Wat zou jij volgens die persoon anders doen?

Wanneer je die vraag beantwoord hebt, dan heb je ook een aanwijzing waar je de oplossing zou kunnen vinden.

Heel veel succes!!!!Geen opmerkingen:

Een reactie posten