maandag 3 november 2008

HAAL MEER UIT JE LEVEN MET MINDFULNESS

Ik weet niet of je al gehoord hebt van mindfulness?

Mindfulness komt oorspronkelijk uit het boeddhisme en betekent met je volledige aandacht in het hier en nu zijn.
Dat lijkt heel gemakkelijk maar het is ongelooflijk moeilijk. Het is echter een prachtige manier om rust te creëren in je hoofd tijdens die o zo drukke dagen van ons. Het mooie is ook dat dit je geen extra tijd kost.

Mijn mindfulnessmoment begint ’s ochtends direct wanneer de wekker gaat. Ik blijf altijd nog heel even liggen, concentreer me op mijn ademhaling en probeer heel bewust te voelen hoe mijn ademhaling door mijn lichaam gaat. Daarna rek ik me uit en probeer heel erg met mijn aandacht te blijven bij wat ik doe. Probeer het maar eens, dat is ongelooflijk lastig. Voordat je het weet ben je al met de toekomst bezig, ( met alles wat je allemaal nog moet doen) of komen er allerlei gedachten voorbij over het verleden ( vaak oordelen over wat je niet goed hebt gedaan).
Toen ik hier voor het eerst mee begon merkte ik dat je zo veel dingen op de automatische piloot doet waardoor je gedachten alle speelruimte hebben. Maar zodra je weer even probeert je hoofd leeg te krijgen door je bijvoorbeeld te concentreren op het poetsen van je tanden, dus bij welke kies je bezig bent, je probeert de borstel te voelen, de tandpasta en de beweging die je arm maakt, etc. Dan ervaar je ook ineens heel veel rust…..

In deze nieuwsbrief wil ik je wat tips geven om mindfulness in je leven te integreren.

Zet om te beginnen je wekker een kwartiertje eerder. Echt dat kwartiertje merk je niet op de hele nacht maar geeft je een veel rustiger start. Vind je dat eigenlijk al heel lastig bouw het dan heel langzaam op. Begin met de wekker 2 minuten eerder te zetten en doe er iedere dag een minuutje bij totdat je bij een kwartier bent.
Bedenk hoe je dat kwartiertje voor jezelf zo aangenaam mogelijk kan maken. Bijvoorbeeld rek en strek je langzaam uit terwijl je nog in bed ligt en concentreer je op je ademhaling.
Of ga je bed uit en ga even in de woonkamer zitten en geniet van de stilte om je heen.
Of zet met al je aandacht een kopje thee voor jezelf en drink dit ook met al je aandacht leeg.
Etc. gebruik je creativiteit!

Je zult al direct de eerste dag een verschil merken, je bent je veel bewuster van jezelf en je begint anders aan de dag.

Tegelijkertijd merkte ik toen ik hier serieus mee aan de slag ging, dat mijn hoofd vaak zo vol zat met zoveel gedachten aan de toekomst of het verleden, dat ik constant afgeleid werd door dat hoofd van me. Wat mij heel erg helpt is niet gefrustreerd worden, maar rustig benoemen; Dit is een gedachte over de toekomst, dit is een gedachte over het verleden. Het mooie is dat die gedachte bij mij dan weer weg is en ik ga er niet in mee. Vervolgens kan ik de concentratie weer opbrengen voor datgene waar ik mee bezig was.

Je kunt ook je ademhaling gebruiken de hele dag door om weer met het hier en nu bezig te zijn.

In het verkeer helpen de stoplichten ook heel goed. In plaats van je te ergeren voor weer een rood licht, kun je ze ook gebruiken om even rustig in en uit te ademen en je daar volledig op te concentreren. Het zorgt voor een rustpunt in je dag. Mijn fietstocht naar het werk is er echt een stuk relaxter op geworden!

Daarnaast werkt loopmeditatie ook heel erg goed. Niemand ziet het aan je. Zodra je loopt probeer je met je aandacht naar je voeten te gaan. Je loopt iets langzamer dan normaal en je wikkelt je voeten heel bewust af. Pas als je klaar bent met de ene voet, dan ga je de volgende voet afwikkelen. Dit zijn van die gestolen momenten gedurende een drukke dag waarvan je weer oplaadt.

Veel succes met het ontdekken van jouw momenten die werken!

Ik wil je ook nog een boek aanraden:

Ik ben zelf onder de indruk van de schrijfstijl van Marisa Garau in haar boek: “Haal meer uit je leven met mindfulness”. Ze schrijft vanuit haar eigen ervaring en houdt alles heel simpel. Haar missie met dit boek is om je een heel praktisch werkbaar boek te geven waar je wat aan hebt en wat je ook snapt. Zeker wanneer je hoofd zo vol zit.

Haal meer uit je leven met mindfulness
Marisa Garau
ISBN: 978-90-209-7382-2