dinsdag 22 september 2009

Zo leer je beslissen in 8 stappen

( Deel 2)


Stap 5: Stel het doel van de beslissing vast:

Stel je wilt op vakantie en je kunt niet kiezen tussen Parijs, een strandvakantie op Ibiza of wandelen in Engeland. Dan kun je een stapje terug doen door eerst eens na te denken wat je doel eigenlijk is met deze vakantie. Wat wil je bereiken? Wil je ontspannen en bijkomen? Of wil je juist zo veel mogelijk nieuwe indrukken opdoen? Of allebei? Of vraag jezelf eens af; hoe zit ik zelf eigenlijk in elkaar? Door over het doel na te denken kom je vaak op een spoor terecht.

Stap 6: Neem jezelf als maatstaf

Wanneer je twijfelt, is het heel verleidelijk om aan vrienden en familie te vragen wat zij zouden doen in jouw plaats. Je krijgt dan als je niet oppast een zee aan mogelijke keuzes erbij . Maar besef wel; dit zijn de verwachtingen en ideeën van anderen!. Je zult merken dat dit uiteindelijk niet helpend is, het verward je vaak alleen maar. Jijzelf bent de belangrijkste maatstaf. ( Dat is soms best eng, zeker als je een andere richting uit wilt gaan dan jouw omgeving goedkeurt, of kent)

Stap 7: Er is geen perfecte keuze

Eigenlijk het moeilijkste: accepteer dat je geen perfecte keuzes kunt maken. Niemand kan in de toekomst kijken, er zijn geen garanties. Hoe jouw beslissing uitpakt is altijd onzeker. Vaak heb je het gevoel dat er maar één kans is en dat je de perfecte keuze moet maken. Dat je geluk en zekerheid afhangt van die keuze. Het helpt om tegen jezelf te zeggen dat je nooit weet wat de toekomst brengt. Elke beslissing is een experiment en je bent je leven lang aan het leren. Dat hoort bij het leven.

Stap 8: Neem een break

Wanneer bovenstaande stappen je nog niet zoveel opleveren, neem dan bewust afstand. Ga heel bewust iets anders doen zodat je onbewuste het werk kan doen. Mogelijk merk je een tijdje later dat je eigenlijk een beslissing hebt genomen of dat je gevoel elke keer een bepaalde richting uitgaat.


2 opmerkingen:

  1. Heerlijk duidelijke taal. Hier heb ik nou wat aan. Ik ga het direct proberen toe te passen. Bedankt hoor!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi en helder! Een steun voor de vrouw die zich hierin kan herkennen.

    BeantwoordenVerwijderen