maandag 8 juni 2009

Zo leer je beslissen in 8 stappen

(Deel 1)



Stap 1:Acceptatie;
Accepteer dat niet alles kan. Waarom ontstaat keuzestress? Niet alleen omdat er tegenwoordig zo veel kan, maar vooral omdat we zoveel willen.

We willen carrière maken én voor de kinderen zorgen, veel verdienen én zinvol werk hebben, rustig op de bank zitten én feesten én zo kan ik nog wel even doorgaan. Vaak zijn we met het ene bezig en zijn we in gedachten al bij het volgende. Zo zijn we ook nooit echt in het hier en nu.

Wanneer je kunt accepteren dat niet alles kan ontstaat er rust.


Stap 2: Zelfinzicht:wat is jouw motivatie;
Wat je erg kan helpen bij het verminderen van je twijfelen bij het nemen van keuzes is het hebben van zelfinzicht.
Wat zijn jouw drijfveren, wat zijn jouw principes en waarden? Waar draait het voor jou om in jouw leven. Dit zijn vragen die we doorgaans niet zo snel aan onszelf stellen, maar ze zijn wel heel zinvol. Ze helpen je om zelfinzicht te krijgen.

Wat je zou kunnen helpen is om hierover eens met vrienden en familie te praten. Dat levert zo wie zo heel veel boeiende gesprekken op.

Een andere opdracht zou kunnen zijn: onderzoek eens jouw levensloop, dat kun je doen door een biografie over jezelf te schrijven. Beschrijf je leven in intervals van 7 jaar. Wat gebeurde er, wat was toen belangrijk voor je? Wat heeft er aan toe bij gedragen dat je bent zoals je nu bent? Welke mensen zijn belangrijk voor je geweest, welke gebeurtenissen?Welke waarden heb je overgenomen, welke horen echt bij jezelf?

Een andere insteek kan zijn dat je jezelf de komende dagen bij veel dingen eens afvraagt; waarom doe ik dat eigenlijk, waarom vind ik dat, waarom denk ik dat?


Stap 3: Verzamel feitelijke informatie
Om goede keuzes te maken moet je ook zorgen dat je goed weet waartussen je kiest. Wanneer je een aantal opties hebt, dan is het heel goed om concrete informatie te zoeken over die verschillende opties. Denk na over consequenties, tijdsinvestering, kosten, plaats etc.


Stap 4: Schrijf alles op
Veel mensen die moeite hebben met beslissingen nemen zijn vaak associatieve en creatieve denkers met veel oog voor details.
Dat zorgt er vervolgens voor dat je zo veel ideeën en beelden in je hoofd krijgt dat je echt niet meer weet waar je moet beginnen. Wat kan helpen is om voor een leeg vel papier te gaan zitten en zonder erover na te denken, alles wat in je opkomt over de keuze die je moet maken, op te schrijven. Wanneer je klaar bent is het vaak een kwestie van clusteren en de kerndingen eruit halen.
Wanneer er dan nog teveel mogelijkheden overblijven, kun je door middel van plussen en minnen, dus per mogelijkheid de voor en nadelen opschrijven, tot een beslissing komen.


Volgende keer de resterende 4 stappen.

Voor nu, veel experimenteerplezier!