woensdag 12 januari 2011

Van Balanceren naar Balans ( 2)

TIPS:
Qua tijdsplanning zijn er globaal 3 gebieden waar je kritisch naar kunt kijken:
1. Voor het werk; de ochtend
2. Tijdens het werk; de werkdag
3. Na het werk: de avond

De ochtend: ( deel 1)

Eerder opstaan
Wanneer je de neiging heb om zo lang mogelijk te blijven rekken voordat je opstaat dan is het goed om eerder op te staan. Je kunt de extra tijd gebruiken om rustig op te starten en te zorgen dat je vanuit rust aan je nieuwe dag begint. Je neemt dit gevoel vervolgens veel langer mee. Wanneer je heel snel op staat en alles gehaast moet doen met een constante deadline, dan neem je dit gevoel mee de dag in.

Rustig opstarten, met bijvoorbeeld een ademhalingsoefening: Zet je wekker 5 minuten eerder. Ga op de rand van je bed zitten, of blijf liggen. Leg je handen op je buik en volg je ademhaling naar binnen en naar buiten. Probeer steeds dieper in te ademen totdat je met je ademhaling in je buik komt. Terwijl je uitademt blaas je de lucht door je lippen naar buiten.
Terwijl je inademt bolt je buik op en duwt deze jouw handen een beetje naar voren. Terwijl je uitademt duw je met je handen je buik weer zachtjes naar binnen. Blijf dit een aantal minuten doen. Het zorgt ervoor dat je veel meer ontspant.

Mediteren
Je kunt 10 minuten even op een stoel of kussen gaan zitten.
Zet voor je neer op de grond een kaarsje en probeer naar de kaars te kijken terwijl je heel bewust in- en uitademt. Mocht dit voor jou niet werken. Dan kun je ook je ademhaling tellen. Dit zorgt er allemaal voor dat je gedachten minder op de voorgrond treden. Mocht je dan toch heel veel gedachten krijgen dan helpt het vaak om die gedachten te ordenen in “verleden”of “heden”. Let maar eens op. Bijna alle gedachten gaan hierover. Ze gaan bijna nooit over het hier en nu. Terwijl je juist probeert te bereiken om in het hier en nu te blijven door middel van de meditatie.
Kaizen:
Wanneer je het moeilijk vind om je wekker vroeger te zetten volgt hier een tip uit:
De kunst van Kaizen, Robert Maurer. Zet je wekker iedere dag 1 minuut eerder. Dat kun je makkelijk opbrengen. Na 15 dagen zit je al op een kwartier en na een maand ben je op een hele natuurlijke manier een half uur eerder opgestaan. Gebruik deze extra tijd om rustig op te starten, om wat oefeningen te doen, om te mediteren of lekker rustig met een kopje thee voor je uit staren.


Wil je deze artikelen in jouw emailbox krijgen? Meld je je dan aan voor mijn nieuwsbrief via: www.choicescoaching.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten